Litt om det å være syk når man har mange barn.

En beskjed man ofte får fra helsevesenet etter sykdom eller operasjon er å dra hjem og ta det med ro. Men det må jeg bare si at det er enklere sagt enn gjort.

For det første så trenger man et støtteapparat som kan ta hånd om ungene, som kan ta husarbeidet, som organisere aktiviteter, kjøre til trening, som tar den bæsjebleia akkurat når man skal til å kjøre til trening og er sent ute, som tørker opp melken fra gulvet, som kan hjelpe med lekser, som kan børste det håret, som kan handle matvarer og plassere de, som kan lage middag og rydde opp etter den for så å lage til kveldsmat og rydde opp etter den. Og som kan ta kveldsstell på mange barn og legge de alle samtidig. For det er fort gjort…? Og som kan stå tidlig opp om morgenen for å kle på og stelle mange barn.

Det passer rett og slett ALDRI å være syk når man har små barn. Det kan vel kanskje gå greit dersom man har ett eller to barn og en mann som jobber 8-4. En mann som er ansatt og erstattelig på jobb. JH er selvstendig næringsdrivende og har ingen ordning når kona er syk slik at han kan være hjemme og hjelpe til. Om han ikke er på jobb så er der ingen andre som gjør jobben. Og om han skal sykmeldes er de første 14 dagene han selv står for sykelønn. Deretter får han 65% sykelønn fra staten mens en som er ansatt i en bedrift får 100% sykepenger. Ergo, han må være på jobb like mye selv om jeg er syk. Så hva gjør vi? Jeg har en mamma som stiller opp og hjelper oss så godt hun kan. Men det er begrenset hvor mye en dame i 60-årene orker. Dermed er hjelpen også begrenset.

Ja vi har valgt det selv, vi har valgt å få mange barn og vi har valgt at det blir mye jobb fordi vi er mange. Men det jeg derimot ikke velger er å bli syk.

Det er svært utfordrende selv om vi kanskje ikke burde klage. Jeg har ikke rett til å klage. Jeg vil ikke klage. Men fortsatt en vanskelig situasjon. Denne gangen er det vanskelig men ikke umulig. Derimot etter to episoder med nyrebekkenbetennelse og alvorlig blodforgiftning (sespis) i fjor, da var det nesten umulig. Jeg klarte knapt å ta hånd om meg selv, så hvordan skulle jeg ta hånd om hus og barn?

Er det en ting jeg virkelig skulle ønske meg så var det at kommunen kunne være behjelpelig med ett eller annet i en lite periode når en småbarnsmor er syk. Man kan være sykmeldt fra jobb men fra hjemmet går det ikke. Der skal alt gå sin vante gang enten man kan eller ikke.

Jeg får håpe jeg holder meg frisk fremover.

3 kommentarer til «Litt om det å være syk når man har mange barn.»

 1. God bedring, det er ikke lett å være syk når man har barn. Syns det ikke finnes husmorvikarer lengre, jeg husker vi hadde det når mamma var syk på 70-tallet.

  Fin blogg du har, liker den.

  1. Tusen takk!

   Ja det er veldig synd. Tror det er mange familier som kommer i en vanskelig situasjon når mor er syk over en lengre periode.

   Hyggelig at du liker bloggen, del gjerne 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *