Kriser og andre sprell

 

IMG_1537

De fire minste er alle i aldre som krever mye. Både enkeltvis og samlet. Vi snakker trassalder x 2 og ikke minst et kraftig tilfelle av 6-års krise. Dere har hørt om det? Når barnet går fra å være harmonisk og trygg til å oppleve livet og seg selv som en katastrofe. Dette skjer i 6-års alderen.

Det minner egentlig mye om det å komme inn i puberteten, omveltningen fra barn til ungdom. Alt det nye man skal forholde seg til. Alt det nye man skal klare.

Slik er det også når barnet kommer i 6-års krisen. Du kjenner kanskje nesten ikke igjen barnet ditt som plutselig er full av mistro både i forhold til seg selv og andre. Dette er fordi barnet forstår mer og ser at ikke alt er så perfekt som han eller hun trodde. Samtidig er det mye de ikke forstår.

6-åringer føler at de ikke blir forstått av andre og at ingen er glad i dem. Dette kommer av at de ikke er glad i seg selv på denne tiden. Huff, ikke lett altså.

Men nå er dette femte gang vi går gjennom en 6-års krise her og jeg vet av erfaring at det går over. Vi må bare spille på lag så godt som mulig mens det stormer.

Heldigvis er der mange gledelige øyeblikk i løpet av dagene også, selv om det svinger veldig. Som her når hun skal kose seg med varm hjemmebakst…

IMG_1078

Apropos baking… Jeg elsker å bake og som oftes får barna delta. Men de er så utolmodige. Det skjer ikke fort nok og gjærbakst tar som kjent tid med heving osv.

Det kan være meget vanskelig å vente…og de vil så gjerne hjelpe til. Dersom jeg går fra kjøkkenet i noen sekunder så er det nesten garantert at noen bare mååå røre deigen. Som nå sist, jeg hadde blandet alt det tørre og måtte ordne noe før jeg skulle ta det våte i blandingen. Når jeg kom inn igjen på kjøkkenet så var det dette som møtte meg:

IMG_1073

IMG_1074

Bakebøtta hadde hadde havnet på gulvet. Det var mel og gjær over store deler av kjøkkengulvet og ikke minst jenta!

De finner på så mye disse småtrollene, spesielt når de er sammen. Koker ihop en masse sprell. Ofte til irritasjon men  like så ofte blir jeg fascinert og imponert.

Springe rundt i huset med dopapir er jo bare utrolig morsomt tydeligvis:

IMG_0078

Lage hytte under bordet med alle puter de finner:

IMG_1528

Jeg aner ikke hva som er planen her:

IMG_1533

Alle vil selvfølgelig «hjelpe til» når jeg skal bake. Det er ikke alltid like lett for meg å konsentrere seg 100% men det går på et vis….

IMG_1609

De er så samlet denne søskenflokken, de fire minste spesielt. Alle engasjerer seg i det de andre gjør. Som her, Sunniva skal prøve sko og alle småsøskene vil hjelpe til.

IMG_1698

Har jeg sagt det før? Hvor rik jeg er? På mange å være stolt av og ubeskrivelig mange fine opplevelser.

Ikke sikkert damene på skobutikken tenkte det samme. Med alle barna som spurte meg 110 spørsmål på en gang om ulike sko, samt at lillebror fikk totalt raserianfall fordi et eller annet med en ballong ikke ble som han tenkte…hehehe. Men slik er det bare, en del av  barne-gamet 🙂

 


 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *