Juletid på Avsethaug

Starter med et tullebilde av Josefine og Kristian før de skulle på juleball i barnehagen. Jeg tok nok noen titalls bilder før jeg fikk et som var noenlunde brukendes. Jeg liker egentlig ikke oppstilte/arrangerte bilder men noen ganger blir det slik. Og da er det likegreit at de tuller og tøyser.

img_0061

Lillejulaften, alle vil hjelpe til og tråkker nesten oppå hverandre for å få pynte:

img_0097

Vi har et fast rituale på lillejulaften. Det er at når kvelden kommer så tar ungene på seg hvite nattkjoler, vi ser på Kvelden før kvelden på NRK og vi pynter juletreet. Dette har vi hatt som tradisjon siden eldstejenta Sofie var 1,5 år gammel. Det er en veldig koselig og stemningsfull kveld med masse spenning i kroppen før neste dag. Vi voksne er nok litt ekstra slitne denne kvelden men det prøver vi så godt vi kan å skjule 😉

img_0108

Etter at vi har fått lagt alle ungene så bruker vi å fylle julestrømpene med diverse godsaker og legge alle pakkene under juletreet.

img_0102

img_0104

Om morgenen julaften springer alle ungene ned og blir møtt av det vakre juletreet med lys og pynt, alle pakkene under treet og strømper med godsaker.

Da er det tid for å se på juleprogram på tv mens de koser seg med det de har fått i strømpene. Ja de får godteri før mat akkurat denne dagen i året… Stemningen er ganske god på denne tiden av døgnet og alle hjerter gleder seg.

Akkurat i år er det første året at de eldste sov litt lenger på julemorgen men de fire yngste kom ned som alltid og så kom de eldste litt senere.

Jeg glemte dessverre å ta bilde av hvordan tv-stuen ser ut etter en slik morgen hvor 7 barn og ungdommer har åpnet masse godteri, ikke akkurat et vakkert syn men, men. Det går så bra 🙂

Ut på formiddagen spiser vi jule-brunch (sen frokost). Det er en av årets kosligste frokoster, iallfall så lenge alle de minste er blide og ikke lager drama 😉 I år gikk det veldig bra og vi hadde en flott start på dagen.

img_0109

img_0112

Ettermiddagen gikk med til venting, venting og atter venting for ungene. For min del gikk dagen til å lage julemiddagen, rydde, pynte bord osv innimellom drifting av hus og unger. Og litt besøk innimellom.

Jan Henrik brukte første del av dagen til noen ærender og besøke sin mor på sykehuset. Når han kom hjem var vi klar for julemiddagen. Det var veldig godt å få sette seg til bords og la julefreden senke seg. Måltidet ble vellykket på alle måter bortsett fra at de minste ganske raskt ble enda mer utolmodig på å få åpne pakker. Ikke så lett å holde ut når man har ventet i flere måneder, uker, dager, timer, minutt..!

img_0119

Så etter et relativt raskt målitd (etter min mening) var vi endelig klare til å begynne på gavene. Og etter en stund kom mine foreldre og to yngste søsken for å dele julekvelden med oss. Kaotisk men koselig ble det.

Må si at jeg synes julaften på mange måter en prøvelse med så mange små i hus. Men vi har hatt det slik en del år og er vant til det. Likevel vurderer jeg sterkt å snu om på rekkefølgen til neste år og heller ta gavene først og middagen etterpå. Jeg synes det er litt «feil» med gaveåpning når ungene er trøtte og ikke minst lettere mentalt utslitt etter all spenning og venting.

img_0191

Jeg prøver så godt jeg kan å dempe forventninger til pakker og at dette ikke er den viktigste delen av julen. Men dere har alle vært barn selv og vet at tanken på julegaver ER veldig spennende.

img_0131

img_0133

img_0136

img_0138

img_0173

img_0189

Størstejenta vår Sofie reiste på hyttetur med familien til kjæresten sin 1. juledag. Dette er noe jeg synes er helt i orden og det er godt for henne å få litt pusterom samt tid sammen med sin kjære. På den annen side så savner jeg henne og vil helst ha henne her. Men det hører med til foreldrerollen å gi litt mer og mer slipp på ungene som skal få vokse og utvikle seg. Helt slipp, det gir jeg uansett ALDRI! 🙂

I går var vi på juletrefest på øyas bedehus. Jan Henrik er pianist i barnekoret, Sunniva og Kristiane er med å synger. I går hadde begge solo-opptreden og jeg må bare få si at mammahjertet bobler litt ekstra over av stolthet av slikt.

Lillebror var så trøtt at han sovnet på fanget mitt og gikk stort sett glipp av hele festen. Og ikke ble det gang rundt juletreet heller da jeg måtte sitte å holde han. Kristiane fikk gå sammen med noen gode venner av familien vår mens Josefine ble sittende med meg og Sunniva med JH som spilte julesangene. Så slik ble julefesten i år.

Alt i alt har vi hatt en veldig fin jul så langt hvor vi har fått kvalitetstid og kost oss sammen.

img_0126

Josefine tar pledd på bestefar som tar seg en hvil i sofaen:

img_0134

Sunniva får litt tante-kos:

img_0174

I dag er de to yngste noen timer i barnehagen og Jan er på jobb. Det er godt å få rydde, ordne her og ikke minst hvile litt uten at det er så mye baluba. Men nå skal jeg hente de og da blir her masse liv igjen, heldigvis 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *